Ik leef niet meer voor jou....Na veel reacties op mijn vorige blog(relatie onder druk door liefdesbaby) kreeg ik ook een reactie van iemand die vertelde dat opvoeden als alleenstaande ouder weer heel anders is. Dat kan ik mij goed voorstellen en het was voor mij direct een aanleiding om in mijn nieuwe blog te schrijven over het onderwerp scheiden. Zelf mag ik de opvoeding delen, hierdoor is er de mogelijkheid om als ouder op elkaar te leunen. Als alleenstaande ouder of anders gezegd, gescheiden ouder, sta je er veel meer alleen voor. In mijn blog ga ik in op het proces van een kind, hoe belangrijk het is om een kind de gelegenheid te bieden om te rouwen. Als ouders gaan scheiden staat de wereld van een kind ineens op zijn kop, onveilig en onbekend, er is alleen maar verlies. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld neem ik je mee welk effect een scheiding op kinderen heeft en hoe je hier als ouder mee kan om gaan.

Op 9 september werd er in het AD een artikel gepubliceerd waarin staat vermeld dat het aantal vechtscheiding in de afgelopen jaar enorm is afgenomen. Uit onderzoek van Kantar* komt naar voren dat een rechter zich in 2010 nog met 1 op de 5 vechtscheidingen moest bemoeien, nu is dat getal gedaald naar 1 op de 17. De vechtscheidingen zijn de wereld nog niet uit, maar dit is in mijn ogen een positieve ontwikkeling. Ouders lijken steeds meer te handelen in het belang van hun kind. Dat klinkt logisch, handelen in het belang van je kind, maar je partnerrelatie verbreken is een proces die vaak overgenomen wordt door allerlei emoties die zich openbaren. De situatie blijven relativeren en beslissingen nemen in het belang van je kinderen kan voor jezelf een zeer pijnlijk proces zijn. De 'juiste' beslissingen zijn dan ineens niet meer zo logisch en vanzelfsprekend. Als buitenstaander mag je daar niet over oordelen, omdat je nooit helemaal op de hoogte bent van de omstandigheden die zich afspelen omtrent een scheiding. Scheiden is ten alle tijden schadelijk voor een kind. Hier wil ik niet mee zeggen dat je dan altijd maar bij elkaar moet blijven. Als de koek op is dan kan je beter uit elkaar gaan, het is voor de ontwikkeling van een kind ook niet wenselijk om tussen een papa en mama te zitten die niet meer blij zijn met hun situatie. Vaak gaat dat toch gepaard met extra spanningen of misschien wel behoorlijke ruzies. Hoe handel je in het belang van je kind? Door de problemen binnen je partnerrelatie aan te gaan met de volwassenen. Kinderen hebben daar niks mee te maken. Probeer letterlijk je ouderrelatie en partnerrelatie los te koppelen. Mag je als ouder dan geen emoties hebben? Natuurlijk wel! Kinderen mogen ook best zien dat het niet makkelijk is. Maar de moeilijkheden, de problemen die blijven bij de volwassenen. Probeer je kind te zien, creëer duidelijkheid waardoor er een voorspelbare situatie ontstaat. Maak een veilige situatie in de veranderde situatie.

 

Voorbeeld vanuit de praktijk

Een jongetje Boaz is 9 jaar en zijn ouders zijn net gescheiden. Er is sprake van Co-ouderschap, de ene week bij mama en de andere week bij papa. De ouders wonen nog in dezelfde stad. Boaz is de laatste tijd veranderd zeggen zijn ouders. Hij is vaak boos en ook snel boos. Maar hij kan zich ook terugtrekken. Soms wil hij niet meer naar papa, maar gewoon bij mama blijven. Als hij boos is op papa dan pakt hij zijn fiets en gaat hij weer terug naar mama. Zijn ouders geven Boaz gelegenheid om er over te praten, maar dit lukt niet zo goed. Als ouders dit proberen wordt Boaz boos of hij zegt gewoon niks meer. Zijn ouders doen besluiten dat ze het er niet bij laten zitten. Zij zoeken ondersteuning voor Boaz, omdat zijn ouders bang zijn dat hij hier naar mate hij ouder wordt nog meer last van gaat krijgen.

Elk kind ervaart een scheiding op zijn eigen manier en doorloopt verschillende fases. Een kind mag de tijd krijgen om het verlies van zijn beide ouders te verwerken. Ouders kunnen kinderen hierin begeleiden. Soms is dit lastig voor ouders en ook voor de kinderen, omdat het zo emotioneel is. In mijn praktijk ga ik alleen met het kind aan de slag als beide ouders hier toestemming voor geven. En als beide ouders open staan om mee te werken aan het proces. Bij Boaz bleek dat de regels bij papa en mama heel anders waren, dit vond hij soms wel handig, maar hij ondervond er ook veel last van. De planning van het co-ouderschap was heel duidelijk, maar in de praktijk werd het schema niet consequent gehanteerd. Ouders deden dit met de beste bedoelingen, omdat de ouders zich flexibel wilden opstellen, maar het was voor de kinderen niet meer duidelijk wanneer ze nou waar waren. Ook bleek dat Boaz het vervelend vond om zijn moeder alleen te laten. Papa had een nieuwe vriendin, hierdoor voelde Boaz zich minder gezien en wilde hij liever bij mama blijven. Dit kunnen hele lastige onderwerpen zijn om met elkaar te bespreken.

 

Ik werk met creatieve materialen om kinderen ruimte te bieden waardoor zij hun gevoel kunnen vertalen in beeld en taal. De pijn mag er zijn, de pijn van een kind wordt gezien om vervolgens samen te kijken hoe deze pijn onderdeel kan worden van de nieuwe situatie. Met de tijd zal de pijn ergens veilig op een plekje zitten en is het weer mogelijk voor een kind om met de veranderde situatie om te gaan. Voor ouders is zo'n proces ook pijnlijk, maar kan het heel verhelderend zijn om de pijn van het kind op papier te zien. Zo kunnen ouders en kinderen zien en voelen, dat je altijd onderdeel van elkaar bent gescheiden of niet gescheiden. Kijk maar naar de vormen in de tekeningen boven en onderaan de pagina, ze passen altijd weer in elkaar.


Wil je als ouder meer over dit onderwerp weten of even sparren? Stuur mij een mailtje via info@mix-coaching.com of laat een berichtje achter via het contactformulier. Onderaan de pagina staat een bronvermelding en enkele tips om eens te lezen.

Lieve groet, Joan

* Onderzoek Kantar: https://www.tns-nipo.com/nieuws/nieuwsberichten/kantar-in-het-ad-over-scheidingen-in-nederland

* Tekenen is meer

*Kamil de Kameleon, voorleesboek.

*Vila Pinedo, www.vilapinedo.nl

* De naam van het praktijkvoorbeeld is aangepast.


150 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven