Hoe overleef ik vandaag....


Als je een baby krijgt dan zijn er drie sleutelwoorden; rust, regelmaat en reinheid, daar hebben kinderen behoefte aan. Naar mate we ouder worden lijken we deze drie sleutelwoorden te vergeten of minder belangrijk te vinden. Vaak weten we wel dat rust, regelmaat en reinheid helpend kan zijn voor ons fysieke en mentale gestel. Het brengt een vorm van rust met zich mee. Het kan soms lastig zijn om rust in te bouwen binnen het gezinsleven. Er is immers altijd wel wat. Ook nu er Corona is en gezinnen meer in en om het huis zijn is er niet automatisch rust in huis.

Rust, regelmaat en reinheid kan je in één woord (dag)structuur noemen. Maar hoe lukt het om iedere dag een vorm van structuur aan je kinderen en aan jezelf te bieden? In deze blog lees je welke voordelen een (dag)structuur je kan opleveren en hoe je dit zou kunnen invoeren.


Ieder mens is in meer of mindere mate afhankelijk van een dagstructuur. Het woord 'dagstructuur' klinkt best een beetje saai. Het kan voelen alsof er geen ruimte meer is voor spontaniteit of onverwachte ondernemingen. Niks is minder waar, een (dag)structuur zou je kunnen zien als een kader hoe de dag zal lopen voor jouw en je gezin. Waarom zou je dat eigenlijk willen? Ik ben er van overtuigd dat het een bepaalde vorm van rust geeft binnen het gezin. Hieronder schrijf ik hoe dat komt.


  • Regels & Grenzen Door een structuur te volgen stel je automatisch regels en grenzen in huis. Je maakt namelijk afspraken over wat jij wanneer verwacht en wil van jezelf en de kinderen. Dit kan een positief effect hebben op de verdere opvoeding op de langer termijn. Kinderen zijn gewend dat er regels en grenzen in huis gehanteerd worden. Naar mate kinderen ouder worden accepteren zij regels en grenzen in het algemeen sneller omdat zij dit al gewend zijn.

  • Duidelijkheid Kinderen vinden het fijn om te weten wat 'de bedoeling'is. Niet weten wat de dag zal brengen kan onrust in het hoofd en lichaam met zich mee brengen. Door structuur ontstaat er een vorm van voorspelbaarheid. Dit zorgt voor een veilig gevoel bij kinderen en kan een positief effect hebben op de ontwikkeling van het zelfvertrouwen.

  • Communicatie Je kan altijd verwijzen naar de afspraken die thuis gelden. Hierdoor kan je onnodige discussies voorkomen. Het kan helpend zijn om kinderen mee te nemen in het maken van deze afspraken. Zo ontstaat er steeds meer een familie structuur. Kinderen leren zo op een veilige manier compromissen te sluiten.

Hoe implementeer ik een (dag)structuur?

Ik geloof dat ieder mens een baat heeft bij een bepaalde vorm van structuur. De intensiteit zal per persoon anders zijn. Zo kan iemand de hele dag van uur tot uur willen uitstippelen, terwijl een ander de dag liever wat meer over zich heen laat komen.

Er is een verschil tussen een (dag)structuur en huisregels. Een dagstructuur zijn de richtlijnen van de dag. Het is meer een planning van alle dagelijkse activiteiten. Huisregels zijn afspraken die het gezin samen maakt, voorbeelden kunnen zijn: hoe laat ben je thuis, hoe lang mag je achter een beeldscherm, alleen in het weekend mag je een bakje chips eten. Hoe lukt het om een vorm van structuur en huisafspraken thuis in te voeren? Stel jezelf eerst een aantal vragen. Waar heb ik als persoon behoefte aan? Waar heeft mijn partner behoefte aan? Waar hebben de kinderen behoefte aan?

  • Bespreek met je partner hoe jullie zo'n dagplanning zien.

  • Betrek de kinderen in het maken van een dagstructuur, leg uit waarom een dagstructuur en huisafspraken fijn kunnen zijn.

  • Maak een verschil tussen structuur en regels. Structuur staat voor de organisatie van de dag, regels zijn huisafspraken. Maak niet te veel regels, vijf tot zeven regels is meer dan voldoende.

  • Probeer afspraken, regels en de structuur positief te omschrijven zodat het als prettig wordt ervaren.

  • Huisafspraken kunnen altijd heroverwogen worden. Wanneer het niet werkt of iemand is er het er niet mee eens ga het gesprek met elkaar aan waaruit besloten wordt of de regels wel/niet wordt aangepast.

  • Schrijf je dagstructuur in het begin op. Dit kan in een agenda of een boekje, maar er zijn ook applicaties voor. Of hang een gezellig planbord aan de muur zodat het voor iedereen zichtbaar is.


Tot slot, geef elkaar genoeg positieve aandacht. Het invoeren van een duidelijke structuur en regels kan snel in positieve zin werken. Knuffels en complimenten werken bevestigend en stimulerend; ik zie dat je hard je best doet, wat fijn dat je de tafel aan het dekken bent.


En als je kind zich niet aan de afspraken houdt? Verwijs dan naar de afspraak, leg uit waarom die er is en spreek je verwachting uit. Als je kind dit opvolgt, geef dan een dik compliment. Op deze manier beloon je direct het positieve gedrag van je kind. We groeien allemaal door het ontvangen van complimenten, jouw kind dus ook!


Heb je vragen of wil je extra informatie n.a.v. mijn blog? Of heb je behoefte aan een meer voorbeelden uit de praktijk? Mail mij via info@mix-coaching.com of laat een bericht achter via het contactformulier op de website, www.mix-coaching.com


Lieve groet, Joan


34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven