Beeldschermkinderen


Beeldschermen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het levert ons veel gemak en plezier op, maar het zorgt ook voor veel problemen. In dit stuk wil ik je iets vertellen over beeldschermgebruik. Opgroeien in deze tijd is niet te vergelijken met vroeger. Ouders en kinderen ervaren gemakken, maar ook veel problemen door het gebruik van beeldschermen. Hoe kan je als ouders deze problemen verkleinen of helemaal laten verdwijnen? Verderop zal ik een aantal tips geven hoe je dit kan aanpakken.

 

Onze kinderen groeien op in een compleet andere wereld, namelijk een digitale wereld. Vanaf de geboorte worden kinderen geconfronteerd met allerlei apparaten. Zo fotograferen we ons helemaal suf, een baby ziet al snel een mobiele telefoon voor zijn neus. Een klein kind ziet zijn ouders steeds 'iets' doen op een telefoon of tablet. Ouders werken thuis achter een laptop en tablet. En dan hebben we alle spelcomputers nog. Er zijn genoeg volwassenen de zich vermaken met een PC, Playstation of een andere spelcomputer om even te gamen. Kinderen zien dit en zijn direct geïnteresseerd en gefascineerd door al die aantrekkelijke geluiden, kleuren, en bewegingen. Veel kinderen groeien op met het idee dat alles er is wanneer je er zin in hebt. Informatie opzoeken is nog nooit zo makkelijk geweest. Een film of serie van (goede kwaliteit) kijken kan gewoon thuis op een tijdstip naar eigen keuze. In contact komen met mensen over de hele wereld, je mening ventileren via internet alles is in deze tijd mogelijk. Al die verschillende soorten beeldschermen brengen veel plezier en conflicten met zich mee. Hoe passen we beeldschermgebruik aan in onze opvoeding? Er ontstaan conflicten tussen ouders, kinderen, broertjes en zusjes. Kinderen worden boos omdat zij hun Nintendo Switch niet uit willen zetten of omdat ze een bepaald spel niet mogen spelen. Social media kan onzekerheid op roepen bij heel veel jongeren omdat de wereld bij een ander er een stuk aantrekkelijker uit ziet. Er zijn nog veel meer gevaren en dilemma's op te sommen waar ouders en kinderen mee te maken hebben.

 

Op dit moment brengen kinderen veel tijd door binnenshuis. Hierdoor zou het kunnen dat kinderen sneller naar een beeldscherm grijpen. Hoe ga je hier mee om? Je kan jouw situatie niet vergelijken met de situatie van de buurvrouw of van je vriendin. De aanpak die jij kiest moet passend zijn bij jouw gezin. Er zijn wel een aantal richtlijnen die je mogelijk kunnen helpen.

Hieronder beschrijf ik een aantal richtlijnen.

  • Toon interesse in het internet of game gedrag van je kind. Stel geïnteresseerd vragen,jij wilt iets leren van je kind. Op deze manier voelt een kind zich gezien en gehoord en ontstaat er meer begrip voor naar elkaar toe.

  • Speel eens een spelletje mee. Ervaar wat je kind zo leuk aan het spel vindt en hoe het komt dat stoppen soms moeilijk is.

  • Maak huisregels omtrent het gebruik van beeldschermen. Doe dit zo veel mogelijk samen met je kind. Sluit hierin compromissen met je kind waarbij zowel de volwassenen als de kinderen iets moeten toegeven.

  • Regels gelden ook voor volwassenen. Het kan niet zo zijn dat een kind niet op een beeldscherm mag en jij zit een spelletje te spelen op je smartphone.

  • Zorg voor afwisseling. Een schema kan helpend zijn als het niet lukt om kinderen aan te spreken. Maar na het gebruik van beeldschermen moet er een andere activiteit volgen, zoals buitenspelen, sporten, tekenen of iets anders.

  • Verdiep je in de wereld van educatieve apps, programma's en populaire apps zodat je weet waar jouw kind mee te maken heeft in de digitale wereld.

  • Weet hoe jouw kind zich op internet gedraagt en geef hierin begeleiding.

  • Maak geen vergelijking met vroeger, de tijd is nu anders. Door open en goed te communiceren met je kind voorkom je veel onnodige discussie.

  • Op websites als het Trimbos of het NJI kan je ook informatie of tips vinden over dit onderwerp.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Lukt het in de praktijk maar moeilijk om de richtlijnen toe te passen? Of wil je even samen sparren? mail mij via info@mix-coaching.com of vul het contactformulier in op de website onder het kopje contact. Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op.

Lieve groet, Joan40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven