Avondje Netflix of sporten?


Je hoort het voor je gevoel iedereen zeggen, sport en bewegen is gezond. En, oh ja...naast bewegen moet je gezond eten. Waarom is sport en bewegen eigenlijk zo gezond? Van sport krijg je blessures en van een avondje Netflix niet. Gezond eten dat wil iedereen wel. Deze 'gezonde'producten zijn alleen een stuk duurder om aan te schaffen en minder lang houdbaar dan een wat ongezonder product. Natuurlijk hebben de deskundigen helemaal gelijk, maar in de praktijk is het soms lastig om al die adviezen op te volgen. Sinds ik moeder ben geworden in 2013 heb ik andere prioriteiten in mijn leven. Het leven is best druk ingepland waardoor ik geen ruimte en tijd maak om zelf te sporten of te bewegen. Dat is mijn eigen schuld, ik wil wel, maar in een 'normale' week lukt het mij lastig om bewegen structureel in te plannen.

Waarom is sport en bewegen ook al weer zo gezond?

 

Mensen die genoeg bewegen zijn fysiek als mentaal fitter. Deze mensen hebben minder kans op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde soorten kanker. Bewegen zorgt er voor dat mensen minder somberheidsklachten of angstklachten ontwikkelen. Door beweging krijgen mensen meer zelfvertrouwen wat weer een positieve uitwerking heeft op in je werk of in je relatie.

 

Een avondje Netflix inruilen om te bewegen klinkt dan ineens zo gek nog niet. Het lukt mij soms wel en soms niet. Herken je dat ook? Er hoeft maar een kleine verandering plaats te vinden in mijn week structuur en dan schiet bewegen er bij in. Terwijl dat juist zo belangrijk is om in balans te blijven. Sinds 2 weken zitten wij als gezin bijna alleen maar thuis en rondom het huis. Omdat het weer zo zonnig is ontstond het idee om met het gezin te gaan sporten. Dat kan altijd en overal. Jasper is goed in duurloopjes, ik ben een sprinter en van nature heb ik geen aanleg om verder dan 400 meter te rennen. Al die verhalen dat je in een soort trance terecht komt onder een duurloop geloof ik, echt! Bij mij werkt het gewoon niet. Ik denk de hele tijd, 'wanneer mag ik stoppen'. Maar ik laat mij niet kennen. Ik start met hardlopen en Jasper fietst met de kinderen voor mij uit. Zodra ik niet meer wil neem ik het fietsen over en zet Jasper de route hardlopend verder. Als we een rondje hebben gemaakt eindigen we in de tuin waar we een circuit afwerken in samenwerking met de kinderen. Omdat onze jongens niet altijd mee werken zorgt dit voor grappige situaties. Zo gaat Thijs onder je liggen bij het opdrukken of laat hij zich op mij vallen terwijl ik push ups doe. Sem is geïnteresseerd in spelletjes met de bal of sprongetjes maken. Het is heel leuk om dit zo te doen, het zorgt er voor dat we zo'n twee uur lang aan het bewegen zijn en we het als heel gezellig ervaren. Ik kan het iedereen aanraden om juist nu, in deze bizarre periode meer te gaan bewegen. Door thuis te zijn is er geen reistijd van en naar werk. Kinderen hoeven niet opgehaald te worden van school, de opvang of de sportvereniging. Er zijn minder excuses. Maar ook minder bewegingsmogelijkheden. Tips als, neem de trap i.p.v. de lift of pak de fiets naar werk i.p.v. de auto zijn nu minder haalbaar voor veel mensen. Het vergt wat creativiteit om met zijn allen aan genoeg beweging per dag te komen. Wij letten nu meer dan anders op bewegen, en dit gaan we vast houden zodra we weer over kunnen gaan op het 'normale' leven! Jullie ook?

 

In het begin van mijn blog schreef ik over de kosten van gezond eten. Het is lastig om gezonde keuzes te maken wanneer de prijzen een stuk hoger liggen dan voor ongezonde alternatieven. Ik snap heel goed dat het moeilijk is om voor een heel gezin elke dag gezonde producten aan te schaffen. Toch is het belangrijk om een balans te vinden tussen gezond en ongezond eten.

Als je worstelt met wat gezonde voeding is en wat niet. Of het lukt niet om op de lange termijn gezonde keuzes te maken dan is het interessant om contact met een BGN gewichtsconsulent op te nemen. Via www.heldcoach.com kan je in contact komen met een ervaren consulent die je heel veel tips kan geven.

 

Mocht je vragen hebben over bewegen met het gezin, voel je niet bezwaard en stuur mij gewoon een mailtje of vul het contactformulier in! Heb je een vraag over iets heel anders? Ervaar je moeilijkheden op dit moment thuis met uw zoon of dochter? Wil je informeren naar andere activiteiten met je kind of het gezin? Of wil je dat ik over een bepaald onderwerp wat vertel? Mail mij of vul het contactformulier in. Dit is kosteloos, door te sparren kom je soms een heel eind. Liefs, Joan info@mix-coaching.com

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven