Een stukje achtergrond

Ik ben Joan van den Akker, ex-Topsporter, moeder van 2 geweldige jongens en getrouwd met Jasper. Wij zijn woonachtig in Berkel en Rodenrijs. Ik ben gek op lekker eten(lees snacken), wandelen en leuke dingen met mijn gezin ondernemen.  Stiekem ben ik een ontzettende Netflixer. 

Als jong meisje bleek ik een talentvol sprintster te zijn. Mede door de steun van mijn ouders kreeg ik de mogelijkheid topsport te bedrijven. Het was mijn grootste passie, mijn hele leven stond in het teken van de sport. Ik heb meerdere Europese en Wereldkampioenschappen mogen lopen en als kers op de taart nam ik deel aan de Olympische Spelen in 2004.
Het is januari 2007, ik zit op de atletiek baan in Stellenbosch(Zuid Afrika). Ik kijk naar de bergen die om het stadion heen staan, wat een mooi uitzicht. Het gevoel kruipt vanuit mijn tenen naar mijn ogen. 'Ja', zeg ik tegen mezelf, ik weet dat het klaar is. het besef dat ik het mooiste leven van de hele wereld heb, hier in Zuid Afrika. Maar ook het besef dat ik mijn lichaam niet meer wil mee werken. Terwijl ik toen, in Zuid Afrika, al wist welke beslissing ik ging maken, lukt het mij niet om dit uit te spreken. Het duurde nog enkele maanden tot ik de handdoek in de ring durfde te gooien. Het was een 'stomme' voetblessure waardoor ik genoodzaakt was om te stoppen. Het was tijd voor nieuwe dromen, een nieuwe passie. Dat klinkt leuk en logisch, maar HOE? Sport was mijn wereld, dat was alles wat ik kende. 

74abb22f-5518-48c7-a07d-cffc785cbb39_edi

Daar stond ik dan 23 jaar oud...en nu?Ik was niet meer Joan de talentvolle topsporter met een mooie toekomst in het verschiet. Ik was een student van 23 jaar oud die keihard gefaald had. Met mijn hoofd vol negatieve gedachten en gevoelens stapte ik een emotionele achtbaan in. Geen tijd om te pruilen, ik moest van mijzelf direct door gaan naar een nieuw hoofdstuk. Binnen en jaar tijd  woonde ik op mezelf, had ik mijn studie afgerond en werd ik aangenomen voor mijn eerste grote mensen baan. Eigenlijk pakte ik mijn leven nog steeds aan vanuit een topsporter, vanuit die mindset. 

Ik leerde veel, maar voor persoonlijke groei was weinig ruimte. Ik was namelijk het meisje wat faalde, afhaken als je carrière net begonnen is. Hoe triest is dat! Als je zo in het leven staat lukt het niet om persoonlijk te groeien. Wat ik deed? Ik verstopte deze gedachten en gevoelens en ik deed 'gewoon' hoe ik volgens mijzelf zou moeten doen. Ik wist dat ik dat niet voor altijd zou kunnen volhouden en toch pakte ik het zo aan. 

Het lukte me redelijk goed om mijn negatieve mindset te verstoppen. Ik ben aan de slag gegaan binnen verschillende zorg organisaties. In het werkveld leerde ik ontzettend veel over de ontwikkeling van de mens en over mezelf. Ik bleek vaardigheden te bezitten vanuit de topsport die ook ik de zorg toepasbaar zijn. Hierdoor voelde ik me snel op mijn plaats en beetje bij beetje kon ik steeds meer naar mezelf kijken. Het viel mij op dat gezinnen hele ingewikkelde systemen zijn. De ontwikkeling van een kind wordt bepaald door het gezin waar een kind opgroeit. Dat is niks nieuws, maar ik zag steeds meer hoe die onderlinge verbindingen tussen gezinsleden zeer bepalend zijn voor de verdere ontwikkeling van kinderen. Ik besloot mij daar in te verdiepen. In de tussentijd werd ik zelf moeder waardoor ik mijn interesse voor 'het gezin' vanuit meerdere invalshoeken kon bekijken. Ik moest eerst goed in de spiegel kijken, tot ik zelf moeder werd van mijn eerste zoon voelde ik mij nog steeds het meisje wat alleen maar faalde. Op het moment dat ik zelf moeder werd besefte ik dat ik het me helemaal niet kan permitteren om zo negatief naar mezelf te kijken. Mijn kind is afhankelijk van mij, ik besefte dat ik 'iets' moest gaan doen om aan mezelf te werken. Ik heb mijn negatieve gedachten en emoties meer de ruimte gegeven door ze te voelen en uit te spreken. Niet de hele dag en aan iedereen natuurlijk, maar wel waar het voor mij veilig was. Dit was nodig om te groeien en mezelf verder te ontwikkelen tot de persoon die ik vandaag ben.

Mijn beeld over het falende meisje is verdwenen. Ik ben trots, ik weet wat ik heb geleerd en hoe ik dit positief kan inzetten om andere te helpen. Omdat ik durf te erkennen waar mijn zwaktes en mijn talenten liggen ben ik een betere vrouw, een betere moeder en een betere hulpverlener. Ik blijf verre weg van perfect, maar met de juiste mindset geloof ik dat ieder individu en ieder gezin er met elkaar uit kan komen.

De woorden acceptatie en begrip vormen belangrijke sleutelwoorden voor mij als persoon en dit pas ik toe in mijn werkwijze. 

OS.jpg
Joan.JPG

A Winner is a dreamer who never gives up. -Nelson Mandela-

Stenen van Betekenis

 Werkervaring
 

* Moeder van 2 heerlijke jongens.
* School Maatschappelijk Werker.
* 
Behandelaar binnen de jeugd GGZ / verslavingszorg.
* Pedagogisch Medewerker binnen een justitiële jeugd Inrichting.
* Topsporter(atletiek, WJK 2002, EK 2002, EJK 2003, WK 2003, OS 2004)

 

 Opleidingen
* Rots en Water Trainer(2020)
* Kindertekeningen lezen, analyseren, begrijpen. Teken is meer(2018, 2020).
* Cognitief Gedragstherapeutisch Werker(2012)

* Systemisch werker(2011)
* Sociaal Pedagogisch Hulpverlener, HBO(2008).
* Sociaal Pedagogisch Werker, MBO niveau 4. (2004)